30-09-10

Dag 13 : Grand Junction, Colorado to Richfield, Utah

.Dag 13: woensdag 29 sep

Grand Junction, Colorado – Gobelin State Park - Capitol Reef National Monument – Richfield, Utah

Vroeg dag vanmorgen. We verhuizen van Grand Junction naar Richfield. Maar je kent Paul niet als je denkt dat hij de kortste weg neemt; er zijn meerdere scenic drives om onze eindbestemming te bereiken.

Om  8 u zijn we dus al onderweg. Het eerste stukje van de I-70 kennen we nog van gisteren en toch… is het wéér anders. Doordat we een uurtje vroeger zijn is de lichtinval compleet verschillend en dus vergapen we ons wéér aan wat het zélfde had moeten zijn. Wij horen jullie al denken: “daar zijn ze weer, nieuwe wijn in oude zakken”! En toch, de beelden liegen er niet om. In desert country mag je blijkbaar van alles verwachten. Plots worden we voorbij gestoken door een chopper en vanop die moto staart een coyote ons grijnzend aan. Dat overtreft alles! Neen, we hebben niet gedronken; lijden niet aan hallucinaties en hebben geen zonneslag, de temperatuur is slechts 20°

P1030940klein.JPG

 Aan exit 147 nemen we de Route 124 richting Hanksville. We rijden een stukje door Capitol- en Fruita Park. Mesas; rode rotsen; grijze rotsen..; uitgestrekte vlaktes met schaarse dorre begroeiing… horizon op oneindig met af en toe mesas die wat ”toenadering zoeken”. De afwisseling is zo verscheiden dat het nooit verveelt.

P1030945.jpg

Het is de bedoeling dat we Gobelin State Park door rijden en halt houden bij Muddy Lake. De weg er naartoe is echter onverhard, rechtsomkeer dan maar; misschien een volgende keer als we met een 4x4 op weg zijn. Terug de 24-West op, richting Hanksville en Capitol Reef National Monument. Links van ons loopt de Dirty Devil River; rechts de Muddy River. Dat die ogenschijnlijk rustige riviertjes serieus tekeer kunnen gaan stellen we vast als we de drastische maatregelen zien die de schaarse bewoners moeten nemen om hun grond  tegen erosie te beschermen.

P1030964.jpg

De rode rotsen worden weer ons decor als we Hanksville naderen. En plots, in the middle of no-where, zien we een baken voor het luchtverkeer, wat verder staat een sportvliegtuigje. Dat “vliegveldje” blijkt een emergency airfield te zijn; hier kunnen zelfs jumbojets zoals de Boeing 747 veilig landen in geval van nood.

P1030986.jpg

En fier dat de Hanksvillers zijn met hun vliegveld. Hanksville biedt nog een ander voordeel: plas- en bevoorradingspauze in een klein tankstation – annex foodmart.. Plots krijgen we een teepee in het oog, de eerste sporen van aanwezigheid van Indianen. Neen, we worden niet gescalpeerd.

P1030988.jpgIMG_3352.JPG

P1030991.jpg

 

 

 

En verder maar, de omgeving is net een kameleon.

IMG_3355.JPG

We rijden door een soort duinen, de ene keer rood, dan weer grijs –het lijken wel hopen cement- en dan weer geel. Paul neemt een staaltje rood zand mee voor verzamelaar Guy. De bovenlaag is verhard door de bakkende zon maar eronder ligt zeer fijn mul zand; het lijkt mij de soort dat in zandlopers wordt gebruikt. Hier en daar ontdekken we zelfs kleine gaatjes of holletjes, van de bewoners geen enkel idee.

P1030970.jpg

Een eind verder, weer een historic site; de Behumen Cabin. Opgetrokken uit steen maar niet groter dan een volwassen tuinhuisje. De famile Behumen bestond uit 10 mensen; enkel de ouders en de jongste twee kinderen sliepen ook in dit optrekje. Waar de anderen hun toevlucht vonden konden we niet achterhalen.

P1040036.jpg

Tijd om te pick-nicken en, van timing gesproken,  net om 13:30u  rijden we Capitol Reef Nationional Monument binnen.

P1040023.jpg

Even voorbij het Visitors Center ligt een mooie, schaduwrijke picnic area. Paul moet het stellen met crackers met kaas en confituur en een paar hardgekookte eieren. Carola en Johan smullen van hun sandwich met ham, turkey en kaas.

P1040048.jpg

Wat verder, weer een historic site, dit keer de oude smidse van Merin Smith.

En nu het echte “werk”! . Een smal, hobbelig weggetje loopt de canyon in. Het machtige decor van majestueuze natuurlijke monumenten, met oneindig geduld door de natuur gevormd. Het kleurenpalet is zo verscheiden dat het onbegonnen werk is alle tinten op te sommen. We zien de groene lagen uranium met de ingang van een oude mijn; we zien de kantelen van rode reuzenkastelen; een gallerij van reuzenbeelden, ….Paul, laat aub  de foto’s mij te hulp komen om mijn fantasie in te tomen. Laat de foto’s bewijzen dat ik gelijk heb. 

 
Langs een andere scenic road vatten we de zoektocht naar Richfield aan. In Torrey treffen weer een historical site, een authentiek gebouwtje uit1898, eerst kerkje, later school. Nergens geen duidelijke aanwijzingen naar Richfield en de GPS-madam laat ons ook in de steek. Gelukkig heeft Paul een ingebouwd kompas en zonder enige aarzeling brengt hij ons stipt om 18:00 u naar het Travelodge hotel. Het is er wel niet zo luxueus als in de voorgaande hotel maar het is best een aardige kamer.

P1040112.jpg

P1040120.jpg

 

 

Annex hotel is er een steakhouse. Paul en ik bestellen een New Yorker van maar liefst 300 gr; daarbij hoort een slaatje en een baked potato.. Carola is tevreden met een kleinere biefstuk. De dienster was door de drukte wel af en toe de kluts kwijt maar uiteindelijk hebben we het ons laten smaken. Morgen naar Salt Lake City, de hoofdstad van Utah; Utah wordt ook wel de Mormonenstaat genoemd. Enkele rit 264 km…till next.

 

 

06:34 Gepost door Paul Vanlook | Commentaren (2) |  Facebook

29-09-10

Dag 12: Grand Junction – Moab – Grand Junction

 

Op rond 7 u en ontbijt in het hotel, ze hebben voor Paul van zijn glutenvrij brood French toast gemaakt, voor 1 keer zaten de 2 anderen verlekkerd te kijken naar zijn ontbijt.

IMG_3128.JPG

Na het ontbijt vertrokken we richting Utah, het kleurrijke landschap van de laatste dagen veranderde stilletjes aan in een dor woestijnachtig landschap met nog enkel hier en daar een struik.

 

IMG_3140.JPG

We namen route 191 in de richting van Arches National Park, maar ook deze keer maakten we een omweg, we sloegen eerst af richting Dead Horse State Park en boy oh boy weer een schot in de roos, wat was het daar weer mooi. We stonden bovenop een canyon en honderden meters onder ons konden we de Coloradoriver zien meanderen door het landschap.

 IMG_3210.JPG

Het spijt me als we in herhaling vallen maar het was weer adembenemend. Iedere dag denken we, nu hebben we het gezien maar neen, iedere nieuwe bestemming is weer als een lot uit de loterij. De picnic was ons de vorige dag zo goed bevallen dat we besloten hebben om dit vandaag en de komende dagen nog te doen. Vandaag  hadden we de buurman van Lance Armstrong als “tafelgenoot/vriend”. We mogen vriend zeggen omdat de man de helft van zijn belegd broodje niet opkreeg en het aan ons gaf….

 

IMG_3216.JPG

Na onze eerste stop  reden we door naar Arches National Park, tja wat kan een mens nog zeggen, weeeeeral supermooi, wat kunnen de weerelementen prachtige taferelen fabriceren, de speciale rotsformaties wisselden elkaar af en natuurlijke bruggen (arches) waren heel impossant. Ik zou hier nog honderden superlatieven kunnen aanhalen maar je moet me niet geloven, kijk maar naar de (weeral) vele foto’s. Tijdsgebrek deed ons besluiten niet alle vistas te bezoeken.

IMG_3266.JPG

IMG_3238.JPG

 

 

Rond een uur of 4 besloten we om terug te rijden, Paul had weeral een binnenwegje gevonden, route 128, k durf het bijna niet zeggen, we hebben de ganse tijd met onze mond open gezeten, neen niet van de schrik, maar van zicht dat we kregen, we zaten precies op de eerste rij in de cinema. We reden gedurende een 40tal km naast de Coloradoriver met links en rechts boven ons uittorende canyons in alle variaties van de kleur rood.

IMG_3321.JPG

Rond half 7 kwamen we terug aan in Grand Junction waar we ons avondmaal nuttigden in een IHOP. Nadien stopten we nog aan Walmart waar we voor Paul nog wat glutenvrije spullen kochten voor zijn volgende picnic.

IMG_3335.JPG

Nu nog de foto’s sorteren, dit berichtje posten, weeral een supermooie dag  die voorbij is….

Als toemaatje komt hier nog een foto-video van onze belevennissen van de dag.

 

 

 

05:27 Gepost door Paul Vanlook | Commentaren (2) |  Facebook

28-09-10

Dag 11: Grand Junction, Colorado en omgeving

 

IMG_2937.JPG

Deze dag stond op de reisplanning als een rustdag.
Geen lange afstanden te overbruggen, we konden het dus wat kalmer aan doen. Dit betekende uitslapen en ontbijt in het hotel rond 9 uur.
Daarna was er nog wat tijd om onze valiezen wat op te ruimen, en onze correspondentie met het thuisfront te verzorgen.

IMG_2940.JPG

Tegen half elf stond onze gids alweer in de startblokken, want er was hier in de buurt toch nog wel wat te zien. We begonnen onze ontdekkingstocht op Main Street in downtown Grand Junction, een ware revelatie. Dit stadje heeft in het verleden naam gemaakt als trekpleister voor beeldende kunstenaars, en het gebied rond Main Street is als het ware een openlucht museum voor beeldende kunstenaars. Ook het stadje zelf is een voorbeeld als het gaat om het attractief maken van het stadcentrum, en het oude en het nieuwe te verzoenen. En voor ons als amateurreporters weer een kans om de camera’s te laten klikken.

IMG_2976.JPG

IMG_2945.JPG

 

Tegen de middag besloten we om in plaats van een restaurant te bezoeken, onze inkopen te doen voor een real american picnic, op een uitgelezen locatie. Een heerlijk belegd broodje” voor  de Duyckjes, en Paul zou het wel doen met een slaatje. Gepakt en gezakt trokken we naar het Colorado National Monument, een fantastisch mooi gebied van zandsculpturen , door de eeuwen heen door moeder natuur uitgehouwen. We volgen de 35 km lange Rock Drive, iets waar je met de wagen op 50 minuten kan doorrijden (volgens de brochure), wij deden er, inclusief de picnic een kleine 4 uur over. Tijdens de picnic hadden we gezelschap van een Duits- Columbiaans koppel waarmee we onze reiservaring uitwisselde.

P1030710.jpg

Het werd weer een heerlijke namidddag, ware het niet dat deze hoogtes en dieptes bij Carola het gevoel van hoogtevrees enkel maar aanwakkert en ze er de voorkeur aan geeft om alles vanop een afstand, of vanuit de wagen te bekijken.

IMG_2978.JPG

 

IMG_3111.JPG

Nadien nog een stop in het shopping centrum, een ijsje eten en dan terug naar het hotel.  Eten deden we vanavond bij Applebee’s .

Ondanks de rustdag is de buit voor vandaag weer een 300 nieuwe foto’s, en een voldaan gevoel na alle natuurpracht die we mochten bewonderen. We laten jullie dan ook graag opnieuw meegenieten.

 

05:54 Gepost door Paul Vanlook | Commentaren (2) |  Facebook

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende