24-09-10

Dag 7 : from Albuquerque to Colorado Springs

.Dag 7 : woensdag 23 sep

07:00 u, de wekker schudt me wakker. Mijn gastgevers zijn, zoals gewoonlijk, al langer op. Ijverig als ze zijn, zijn ze werkelijk niet te overtreffen. Elke dag opnieuw ondervind ik met door de wol geverfde Amerikareizigers onderweg te zijn. The National Museum of  Nuclear Science & History is ons eerste bezoek.

IMG_2182.JPG

We worden onmiddellijk geconfronteerd met de tabel van Mendelev. Hier verwachten ze niet dat deze door velen vervloekte tabel in je geheugen gegrift staat; hij  staat uitgebeeld in de prachtige natuurstenen vloer.

IMG_2185.JPG

We moeten wél een test afleggen vooraleer we verder mogen. “Waar werd het uranium gehaald om de eerste atoombom mee te maken”? En raad eens wie het antwoord wist…juist …Paul kaapte de hoofdprijs weg. Hiij wist als enige te vertellen dat het uranium uit Belgisch Congo kwam. Er werd ons een korte uitleg gegeven over de indeling van het museum en met een grondplan in de hand begonnen we aan onze verkenningstocht. De geschiedenis van de radio-activiteit van the early beginning tot en met 2010 en beyond. Het Manhattanproject dat leidde tot de ontwikkeling van de eerst atoombom en test in Trinity NM. . Het raakte me te zien hoe de hooggeplaatste genodigden het “spektakel” mee volgden in open tribunes, zonder enige vorm van bescherming behalve een zonnebril. 0p 5 augustus 1945 dropte de B-29 Enola Gay Little, een uraniumbom, boven Hiroshima, Enkele dagen later verwoeste een waterstofbom, Fat Man, Nagasaki. De rondgang toont ons allerlei apparaten die vroeger gebruikt werden. Ook buiten is er een display; er staat een B-29, een B-52 en verschillende types raketten met atoomkop. Plots is Paul verdwenen.

P1030204.JPG

P1030207.JPG
En ja, zo staat er eentje in mijnen hof

 

We vinden hem terug bij zijn oude liefde toen hij nog in Grefrath – Duitsland was; de launcher van een Nike Hercules raket. Hij toonde wat zijn specifieke taak was bij het onderhoud van en de voorbereiding op een lancering. Ook bij Carola riep dit weerzien mooie herinnering op. We bekeken nog de verschillende vredelievende toepassingen van radioactiviteit, deze bevinden zich hoofdzakelijk op het vlak van “ten dienste staan van de mens”.

En dan was het hoog tijd om downtown Albuquerque op te zoeken. We nemen Central Avenue, “Route 66” om in het centrum van de stad te geraken. Overal zie je de oude, en soms vervallen hotelletjes en tankstations die bij iedereen gekend zijn van vroeger. In het centrum van de stad heeft alles een opknapbeurt gekregen en is het de moeite om eens een wandeling te maken. Ook vinden we verschillende muurschilderijen op de gebouwen.

IMG_2254.JPG

 

IMG_2249.JPG

 

IMG_2268.JPG

IMG_2277.JPG

Spijtig genoeg is onze tijd beperkt dus tegen het middag uur laten we Albuquerque achter ons en rijden we richting Santa Fe. Deze stad is tevens de hoofdstad van de staat New Mexico, dus moeten we er zeker langs de Capitol Building. Het ziet er hier allemaal heel nieuw uit, maar het heeft niet de groteske uitstraling die we anders terugvinden in de Capitols van de ander staten die we al bezochten. De rest van de stad, met gebouwen die meestal zijn opgetrokken in ADOBE stijl, zijn enorm mooi. Onze camera’s hebben weer hun werk gehad. We stoppen er ook voor de lunch en kiezen deze middag voor Applebee’s.

IMG_2291.JPG

IMG_2298.JPG

IMG_2304.JPG

Daarna vertrokken we opnieuw noordwaarts en net voor we de staatsgrens over staken konden we nog even gaan proeven van het uitzicht dat hier begin jaren 1900 moet geheerst hebben in historic downtown Las Vegas, New Mexico. De foto’s spreken opnieuw voor zich.

IMG_2321.JPG

 

 

De rit naar Colorado Springs werd enkel nog onderbroken voor een ijsje bij DQ en eenmaal de zon onderging kregen we een fantastisch mooie maan te zien.
Het was weer een mooie maar lange dag.

 

 

Met dank aan de schrijver van dienst (N. Johan).

Ook bedankt aan alle bezoekers die we dagelijks proberen te boeien, en zeker aan hen die ook af en toe een berichtje nalaten op de blog of facebook.

 

http://www.facebook.com/album.php?aid=228852&id=687338365&l=2a413e7eaa

voor het volledige fotoalbum  

IMG_2368.JPG

IMG_2335.JPG

 IMG_2257.JPG

06:33 Gepost door Paul Vanlook | Commentaren (2) |  Facebook

Commentaren

hallo reizigers,
ik heb met grote belangstelling jullie reis tot nog toe gevolgd
en ik vind het adembenemend mooi!
't is een beetje warmer bij jullie dan hier!
de foto's zijn prachtig en de commentaren niet minder!
groetjes van het thuisfront

Gepost door: zus agnes | 24-09-10

Reageren op dit commentaar

Hallo beste vrienden volgens de foto's die we bekijken en jullie schrijven hebben jullie al veel gezien en mee gemaakt zijt u niet moe als het avond is maar ja gezijt nog jong he ?
Geniet nog maar van al die mooie dingen
Groetjes uit belgie'

Gepost door: MARIETTE &JEF | 24-09-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.