09-09-10

De Staat Arizona

Onze reis begint deze keer in Phoenix, Arizona

 

 arizona_ref_2001

Arizona is een van 50 staten van de Verenigde Staten. Helemaal in het zuiden ligt het tussen New Mexico, Nevada, Utah en California.

De staat krijgt soms ook de roepnaam ‘ de Grand Canyon State (Grand Canyonstaat) of Copper State (Koperstaat).

 arizona

          De hoofdstad van de staat is Phoenix, Az.

Geschiedenis

 Het gebied dat nu de staat Arizona vormt, werd eerst bevolkt door Indianenstammen als de Hopi en de Navajo. De eerste Spaanse ontdekkingsreizigers trokken het gebied rond 1540 binnen. Aan het eind van de 17e eeuw werden er een reeks missieposten opgericht met als doel de bekering van de inheemse bevolking tot het Christendom.

Hopi_Indian_Arizona-1024x768

Na eeuwen in Spaanse handen te zijn geweest, werd het gebied in 1810 een onderdeel van Mexico. Na afloop van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog in 1848 moest Mexico het gebied grotendeels afstaan aan de Verenigde Staten. In 1853 kochten de VS nog een gebied in het zuiden, een transactie die bekendstaat als de Gadsdenaankoop. Aanvankelijk werd Arizona bestuurd als onderdeel van het New Mexico Territory totdat het in 1863 een zelfstandig territorium werd. Op 14 februari 1912 werd Arizona formeel, als 48ste, een staat van de Verenigde Staten. Tijdens de Grote Depressie werd Arizona zwaar getroffen maar het herstel werd al vlug ingezet, met name door de zich ontwikkelende toeristenindustrie die tot op de dag van vandaag van belang is voor de staat. Er bestaan meerdere theorieën over de oorsprong van de naam Arizona. Drie ervan zijn: afgeleid van arizonac, een woord dat in de taal van de Papago-Indianen "(plaats met) kleine bronnen" betekent samentrekking van het Spaanse árida zona ("droog gebied") afgeleid van het Azteekse woord arizuma

 Geografie:

 De staat Arizona beslaat 295.254 km², waarvan 294.312 km² land.

Het behoort tot de Mountain-tijdzone.

De Painted Desert Arizona grenst in het zuiden aan Mexico, in het noorden aan de staten

painted desert

 Utah en Colorado, in het westen aan Nevada en Californië en in het oosten aan New Mexico. Het punt waar de grenzen met Utah, New Mexico en Colorado samenkomen, heet Four Corners. In Arizona bevinden zich uitgestrekte Indianenreservaten. Geografisch gezien is Arizona, dat bekend staat om zijn natuurschoon, een staat van extremen. Een gedeelte van de staat wordt doorsneden door de Rocky Mountains, met Humphreys Peak als hoogste punt (3851 meter). Tegelijkertijd bestaat Arizona voor een groot gedeelte uit woestijn. Humphreys Peak is met 3851 meter boven zeeniveau het hoogste punt in de staat. De belangrijkste rivier is de Colorado, die een gedeelte van de westgrens vormt. De rivier stroomt onder meer door de beroemde Grand Canyon. Andere opmerkelijke natuurgebieden zijn de Painted Desert en Monument Valley.

 Klimaat

 Arizona kent voor het grootste deel een woestijnklimaat met hete zomers maar ook nachtvorst, vooral in de winter. In het noordelijke deel van de staat, dat op grotere hoogte ligt dan de rest, is het klimaat aanmerkelijk kouder met temperaturen die onder de -18°C kunnen reiken. De hoofdstad Phoenix is de stad met de meeste dagen per jaar waar de temperatuur tot +38°C of hoger komt.

 DowntownPhoenix

 Demografie en economie:

 In 2000 telde Arizona 5.130.632 inwoners (17 per km²), waarvan 5% Indianen. Bijna 20% van de bevolking heeft Spaans als moedertaal.

De belangrijkste steden zijn Phoenix, Tucson en Flagstaff.

 De overheid is de belangrijkste werkgever in Arizona waar veel land in handen is van de federale en statelijke overheden. Voorts zijn vooral de technologie en high-tech industrieën belangrijk voor de economie. Producten als computers, elektronica en vlieg- en ruimtevaart worden in de staat vervaardigd. Mijnbouw is tevens een belangrijke bron van inkomsten. Vooral koper wordt in Arizona gewonnen. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 161 miljard dollar.

 copper mine

Bestuurlijke indeling

 Arizona is onderverdeeld in 15 county's.

 

Bezienswaardigheden (Klik om zelf te ontdekken)

 DesertStormBKG

23:31 Gepost door Paul Vanlook | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.